Apis

Upały nie odpuszczają, już ponad tydzień wysoka temperatura a dzisiaj w to niedzielne południe nie schodzi poniżej 30 C. Park Hrabiny zaprojektowany jeszcze w dziewiętnastym wieku w stylu angielskim jest chyba jednym z niewielu miejsc w naszej wiosce gdzie w miarę wygodnie można spędzać czas bez względu na wysokie temperatury. W sposób umowny zebraliśmy się w większej grupie koleżanek i kolegów aby pożegnać naszego serdecznego druha Zdzicha. Przybyli z różnych stron: -tak dużo nam pomagał ze musimy się z nim pożegnać- Andrzejem z grupą z Połańca – zawsze był do naszej dyspozycji – emerytowana kierowniczka ZDT pani Janina z Nowej Sarzyny – przecierał ścieżki naszym spawaczom i spawalnikom do przystosowania się do wymagań dyrektyw europejskich- Ryszard z Sanoka,– spotykamy się jak któryś z nas odchodzi- równolatkowie Pawka z Jarosławia  i Kaziu z Przemyśla– był wzorem pracowitości i życzliwości- Andrzej z grupą współpracowników z Rzeszowa– tworzył koło SIMP przy RDT i aktywnie działał- Jurek z kolegami ze Stowarzyszenia

– i wielu kolegów i koleżanek, którym trudno się pogodzić ze już przeszedł do Wyższego Dozoru gdzie będzie na nas oczekiwał.

Dzisiaj zegnamy Wspaniałego Człowieka- wspomina Hidekuti- Męża, Ojca, Dziadka wybitnego Inżyniera posiadającego olbrzymią wiedzę i doświadczenie zawodowe wprowadzającego przez wiele lat w arkana sztuki dozorowej młodszych kolegów .   W latach pięćdziesiątych rozpoczął pracę w Łańcuckiej Fabryce Śrub następnie od początku lat sześćdziesiątych kontynuuje drogę zawodową w organach dozoru technicznego jako kierownik grupy rzeczoznawców ds. urządzeń ciśnieniowych, kierownik Rejonowego DT i jako Główny specjalista przechodzi na emeryturę w 2001r. Pamiętam jak w 1967r. przyjmował mnie do pracy i przez pół roku prowadził moją praktykę jako kandydata na rzeczoznawcę a następnie przedstawiał  do egzaminu w ODT Katowice. Właściwie przez ponad czterdzieści lat był moim nauczyciele i doradcą w sprawach zawodowych i życiowych. Pamiętam jego rozładowujące stresy powiedzenie „ oblej to ciepłym moczem” lub przed trudnym wyzwaniem okrzyk „na niego” i  rozweselającą przyśpiewkę „ asy git…”.

Przedwojenni  inżynierowie i rzeczoznawcy czyli ludzie znający życie i pracę urządzeń a istniejący już tylko we wspomnieniach  Zdzicha i innych ”Starych”, dla „Młodych”, którzy  znaleźli się w sytuacji wymagającej podejmowania decyzji lub wyczekiwania na rozwój wydarzeń, pozostawili zawołanie, zachętę lub wręcz rozkaz: „Na niego!” lub „Na niego hej!”

Sytuacje bywały banalne i krytyczne :-w słotny jesienny dzień dojście do urządzenia celem zbadania około 5 km w błocie powyżej kolan/odkrywka w Machowie/, -wejście do zawieszonego na odkrytej konstrukcji walczaka na wysokości około 50 m przy porywistym wietrze i temperaturze w pobliżu 00C/budowa elektrowni/,-oględziny rozerwanego podgrzewacza z widokiem leżących obok zwłok. dwóch monterów/Przemyśl/,-w czasie „zimy stulecia” /droga w zaspach/ w nocy wybór powrotu „piechotą” z okolic miasta Kolbuszowa około 30 km do Rzeszowa, -naciski „wysoko” postawionego klienta /dysponujący władzą lub „wpływami”/

-i w wiele podobnych sytuacjach aby zachować pion ratowało zawołanie „Na niego!”

Kochał przyrodę, szczególnie pielęgnował swój sad i zamartwiał się wymieraniem pszczół.

 Na ten kwitnący krzak- zauważyła Spokojna- przylatywała wielka ilość pszczół aż szumiało w uszach od ich skrzydeł. Dzisiaj kwiatów mało, pszczół wcale. Chyba stosowane do ochrony roślin pestycydy i inne środki, sieci komórkowe, internetowe i inne promieniowania zakłóciły ich życie.

 Faktycznie ostatnio obserwuje się zwiększone wymieranie pszczół- dodaje Myśliciel- Naukowcy twierdzą, że przyczyną masowego wymierania owadów w wielu krajach świata jest imidaklonrid– składnik środków owadobójczych, którymi zaprawia się nasiona roślin (m.in. buraków, kukurydzy, ale też warzyw). ). Owadobójcza substancja wpływa na układ nerwowy owadów, prowadząc do ich dezorientacji i śmierci. Biolodzy obliczają, że bez pszczół ludzkość przetrwa najwyżej 10 lat. W związku z wymieraniem pszczół Chinczycy zatrudniają na plantacjach miliony robotników do opylenia kwiatów. Zapylanie to podstawowy pożytek dla ludzi- dodała Genie- ale dodatkowo miód jest nieocenionym składnikiem naszego pożywwienie od stuleci a ślady jego zbawiennego działania znajdujemy przed tysiacami lat w zapisach z piramid egipskich. Cenie sobie szczególnie węgierski miód akacjowy ze względu na jego potwierdzana przez moje wieloletnie używanie go ciągle w tej samej jakości. 

Akacjowy węgierski ceniony w Europie

2012 Pszczelarstwo.Hazuka.pl – pszczoły, miód, pszczelarstwo.Oprócz prostych cukrów miód zawiera pewne ilości mikroelementów: (potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt i inne) . W miodzie stwierdzono również występowanie substancji o charakterze hormonalnym.  Ważne zadanie spełnia acetylocholina. Miód zawiera także niewielkie ilości witamin – A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotynę. Wartość kaloryczna 100 g miodu waha się w granicach 320–330 kcal. Dominujący udział cukrów prostych glukozy i fruktozy, decyduje o właściwościach wzmacniających miodu. Cukry te są wchłaniane w układzie pokarmowym bezpośrednio do krwi, gdzie w zależności od potrzeb przetwarzane są w energię lub odkładane w wątrobie w postaci glikogen.  Miód jest cennym produktem odżywczym, zwłaszcza dla ludzi wyczerpanych pracą fizyczną czy umysłową. Obecnie miód wchodzi w skład diety: sportowców, alpinistów, płetwonurków. Cukry proste biorą też udział w detoksykacji, chroniąc w pewnym stopniu przed działaniem zanieczyszczonego środowiska oraz obniżając toksyczne działanie alkoholu, nikotyny i innych używek. Obecna w miodzie acetylocholina obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi, natomiast cholina działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci. Jony metali zawarte w miodzie stymulują produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny. Antybakteryjne właściwości miodu są wynikiem kompleksowego działania kilku czynników. Jednym z nich jest powstający nadtlenek wodoru. Bakteriostatyczne działanie miodu wywołane jest także jego wysokim ciśnieniem osmotycznym, jak również może być to efekt działania olejków eterycznych i flawonoidów, występujących w miodzie w niewielkich ilościach. Miód odznacza się również właściwościami przeciwzapalnymi, odnawiającymi i oczyszczającymi. U dzieci spożycie miodu wzmaga rozwój umysłowy i zwiększa odporność na choroby. Dzieci w wieku 1–4 lat powinny dostawać 7 g (1 łyżeczka) dziennie; dzieci w wieku 5–12 lat powinny spożywać 15–40 g miodu dziennieMiód akacjowy – w stanie płynnym kolor bezbarwny lub jasnosłomkowy, długo nie krystalizuje się. Stan skrystalizowany ― kolor jasnosłomkowy, kremowy. Miód o słabym zapachu kwiatu akacji , mdły. Odznacza się znacznie większą zawartością sacharozy niż wszystkie inne miody nektarowe. Jest lubiany przez dzieci.

Jedz miód, synu mój ! bo dobry, i plaster słodki podniebieniu twemu. Przypow. Salomonowe XXIV.13

 

 

Reklamy

Informacje o kronikarz100i

Zostałem "wkręcony" w pisanie publikacji, której nadałem tutuł "PODKARPACIE Dozorowania technicznego Sto lat". W tym miejscu odnotuję przygody trwające od 2008r. a związane z wyszukiwaniem zródeł jak się okazało istniejących w czasie przynajmnie trzech wieków na przełomie tysiącleci.Mam jako czytelnik sposób na rozpoczynanie czytania książek w takie kolejności:1. zapoznając się z tytułem, 2.przeglądając skrupulatnie bibliografię, 3.przeglądając spis treści, 4.czytając wybrane fragment 5.czasem czytam "strona po stronie". Powyższy sposób stanowi klucz przy tworzeniu tego blogu. Minęło kilka lat, liczba 100 znów aktualna...
Ten wpis został opublikowany w kategorii Gawędy, Spotkania i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s